Everest 2010 – BC

27.04.2010.
Sinoć smo sedeli do duboko u noć. Nije bilo mnogo šale i smeha. Svi su bili po malo tužni i ozbiljni. Ang purba je na mp3 mobilnog celo veče puštao divne nepalske pesme, lelujavo rastegljivih ritmova, piskavih ženskih glasova, u pratnji žičanih instrumenata i bubnjeva; dok je sa moje druge strane Pasang tiho, satima mrmljao budističke molitve, jednakim umirujućim tonom, vrteći brojanicu. Slagi je otvarao pasijans; Bleka je igrao sudoku; plinska peć je grejala na trojku. Napolju je promicao sneg; video se mesec; vetar je ljuljao šator. Svako je bio zadubljen u svoje misli, čitanje. Bila je tišina. Ponoć je brzo došla. I sve ovo na Tibetu, na 5500m. Malo nestvarno, puno lepote melodije ritmova, drugarstva. Neka nas samo snaga, mudrost, sreća i dalje prate.
Jutros je dolazila policija. Poginula su dva madjara. Ipak su nase komšije. Odvalila se nadstrešnica iznad jedne kao ledene pećine i pokosila ih na užetu. Šta da se radi; dešavaju se i saobraćajne nesreće pa ljudi ipak nisu zabranili automobile. Svaka planina ima svoje žrtve.
I dalje je loše vreme. Everest se ne vidi. Sa druge strane, u nepalu sipa sneg. Malo je i kod nas napadao.
Posle doručka smo išli u selo. Išao sam lako, ne osećajuci visinu, kao da sam na Gledićkim Planinama. Adaptirao sam se dobro. Radila je China post; popili smo posle toga jasmin tea u jednom restoranu, a to je ustvari šator sa furunom u sredini koju lože balegom, jer nema drva.
Ovo su dani odmora u baznom kampu.
Svi smo sasvim dobro.

Mnogo vas sve pozdravljam
Čele

Imate svi mnogo pozdrava od Djoka, Bleke i Slagija

Share this: