Everest 2010 – Obližnji vrh iznad Nylama 4150m

Dragi moji prijatelji, posetioci sajta

Danas smo malo trenirali. Posle doručka smo otišli u šetnju na obližnji vrh iznad Nylama 4150m, da bi smo polako privikavali organizam na veliku nadmorsku visinu. Ta šetnja je trajala izmedju doručka i ručka. Na vrhu smo odmarali oko 1h i posmatrali okolne prelepe vrhove Himalaja; to jos uvek nisu oni najvišlji. Na takvim šetnjama čovek prvo primeti da li ima nekih poteškoća. Malo me je samo žickalo koleno, pa sam polako silazio, jer se sada treba štedeti da ne bi došlo, kojim slučajem, do neke povrede. Dan je bio sunčan, bez mnogo vetra.
Sinoć smo šetajući gradom u jednoj radnji bili zamoljeni od prodavca, ako imamo koji novac iz naše zemlje da mu ga damo. Srećom Slagi je imao neke naše dinare: 10, 20, 100, 200. Čovek se toliko obradovao, toliko je bio srećan, a onda nam pokazao album, kao za slike, sa mnogo novčanica iz mnogobrojnih zemalja sveta. Odmah je na internetu našao Srbiju, pa je pitao ko je koji lik na slici i sve to zapisivao. Kako je lepo kad možemo nekoga nekom sitnicom da obradujemo. Čovek je nudio da nam to plati, da nam da šta bilo iz radnje… ali mi smo sve to odbili. Njegova radost nam je ulepšala veče.
Jutros su naši šerpasi otišli dalje, u Tingri, a potom u BC, da pripreme logor za naš dolazak. Mi sutra idemo u Tingri 4300m i tamo ostajemo dva dana, opet sa malom adaptacijom na visinu, na obližnje ‘brdo’ od oko 5000m.
Zdravi smo, dobro smo, raspoloženje je dobro. Malo su nam englezi samo preozbiljni i nedruželjubivi. Ima nekoliko amerikanaca, koji su raspoloženiji za razgovor.
Smeštaj je izvanredan. Smešteni smo u sasvim novom hotelu ‘Snow land’ sa širokim krevetima, mekim jastucima, debelim dušecima u koje kad legneš sasvim utoneš. Takvu sam posteljinu imao samo kada sam bio u Torontu, a onda sam pomislio da verovatno to njima kinezi prave, pa malo i za sebe uzmu. Primećuje se povećanje standarda na svakom koraku.
Za sada je sve sasvim OK.

Mnogo vas sve pozdravljam.

Čele

Share this: