Everest 2010,  Експедиције

Everest 2010 – Summit day (prvi deo)

26. Maj 2010.
Krenuli smo po planu 20; tako je švajcarska prognoza rekla: da ce biti 3 dana lepo vreme.
Dok sam peo gledao sam kako vetar nosi dva šatora sa C1 kao zmajeve. Jedan je pao u pukotinu, a drugi je digao 200m višlje i ostao zakačen na ledenoj steni. U C1 sam čuo da je vetar odneo 6 šatora. Ti koji su ostali bez šatora glasno su govorili: Kathmandu i pozdravljali se. Za njih je ekspedicija završena.
Moj šerpas je stavio šator pod samu, vise desetina metara, ogromnu ledenu gromadu. Izgleda stravično, šatorić u uglu ledene sante. Pomislio sam: ta santa tako stoji od prošle god, ništa nije palo, pa neće valjda ni sada; a tu najmanje duva. Duvalo je žestoko cele noći.
21. smo prešli u C2. Lep dan, bez vetra, bez oblaka. Ide se dugačkim ledenim grebenom, samo pravo, polako ritmicno žimarenje, korak udah, korak izdah; i tako oko 700mnv. Onda jos 100m po kamenom grebenu. Više desetina gusto načičkanih šatora duž grebena. Doziva me moj šerpas. Namestio je šator, nakrivo, vezao ga debelim konopcima za okolno kamenje, jednim krajem nad ledenom pukotinom. Spremio je čaj, campu (jecmena kasa). Prekrasan vidik Himalaja; oblačići mirno stoje nad prostranim glečerskim dolinama.
Sutradan 22. prelazimo u C3 8300m. Opet šerpas odlazi malo pre, da namesti šator…
Monotona, kamenita strana. Celoga dana sunce, nigde vetra, polako korak po korak i oko 13h stižemo u C3. Veselo dozivanje Phur Tashia. Namestio je šator, spremio mash (kaša od krompirovog brašna – ranije kuvan krompir, mleven, osušen na suncu u njegovom selu na 4200m).
U C3 se leži celo popodne i uveče kreće oko 20h. Meni se to učinilo da je rano, ali Phur Tashi, kome je ovo 12 put da penje vrh, bio je neumoljiv.
Zalazak sunca, tiho bez vetra, beskrajni vidici snežnih vrhova; uspavani džin.
Ovo C1-C2-C3 nije ni malo tesko.
Čim je pao mrak Phur Tashi je počeo užurbano da se sprema, da me požuruje: ajde, ajde, prolaze čeone lampe, Djoko je prošao… Reagovao sam; dobro, stići ćemo.
Krenuli smo.
Kolona čeonih lampi ide prema severnom grebenu.
I vec posle 200m počinje igranka.

Share this:
Коментари су искључени на Everest 2010 – Summit day (prvi deo)